Uwielbiam czekoladę. Gdybym mógł, jadłbym ją codziennie – i z małymi wyjątkami tak właśnie robię. Jednak zjadam wyłącznie gorzką czekoladę. A to nie bez powodu – badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada jest dla Ciebie szczególnie korzystna. Jest bogata w przeciwutleniacze i flawonoidy, które nadają jej intensywny kolor. Wykazano, że obniża ciśnienie krwi i poprawia stan zdrowia serca. Może również poprawiać funkcjonowanie mózgu, pomagając mu w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina i endorfiny – wszystkie te substancje pomagają regulować nastrój i wprawiają nas w dobry humor.
Ciemna czekolada jest źródłem antyoksydantów i flawonoidów
Ciemna czekolada jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy i flawonoidów. Przeciwutleniacze to związki zwalczające wolne rodniki, czyli cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki i DNA. Wolne rodniki mogą być przyczyną chorób, starzenia się, a nawet raka. Przeciwutleniacze chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, neutralizując te szkodliwe cząsteczki, aby nie mogły wyrządzić żadnej szkody komórkom i układom organizmu.
Ciemna czekolada zawiera kilka rodzajów przeciwutleniaczy, w tym polifenole (flawonoidy) i katechiny (taniny). Wykazano, że flawonoidy przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawiają przepływ krwi, zmniejszają stan zapalny i wzmacniają kości, działając w organizmie jako przeciwutleniacze. Katechiny obniżają również poziom ciśnienia krwi.
Flawonoidy zawarte w ciemnej czekoladzie (i innych produktach spożywczych, takich jak czerwone wino i zielona herbata) obniżają ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie wątroby. Mają takie działanie, ponieważ zmniejszają produkcję substancji, które promują stan zapalny i wpływają na przepływ krwi w tętnicach. To dobra wiadomość, ponieważ stan zapalny jest związany z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca i udarem mózgu.
Gorzka czekolada obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca
Przeprowadzono wiele badań na ten temat. Jedno z nich wykazało, że czekolada gorzka obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów u osób z wysokim poziomem cukru we krwi. Inne badanie wykazało, że gorzka czekolada zwiększa poziom HDL (dobrego cholesterolu) w porównaniu z czekoladą mleczną.
Wraz z działaniem obniżającym ciśnienie oraz redukującym stany zapalne sprawia to, że spożycie ciemnej czekolady sprzyja zmniejszeniu ryzyka chorób serca. [źródło]
Gorzka czekolada poprawia nastrój…
Może się to wydawać sprzeczne z intuicją, ale magnez zawarty w gorzkiej czekoladzie jest naturalnym środkiem poprawiającym nastrój. Magnez pełni setki funkcji w organizmie, w tym reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Wykazano również, że obniża poziom lęku i stresu nawet o 20%. Magnez może pomóc Ci lepiej spać, ponieważ rozluźnia mięśnie i zmniejsza napięcie w organizmie. Ponadto, kiedy jesteś bardziej zrelaksowany, łatwiej jest Ci zasnąć!
W jednym z badań z 2009 roku, opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition, uczestnicy, którzy jedli ciemną czekoladę, odczuwali niższy poziom stresu niż ci, którzy jedli czekoladę mleczną lub białą. I choć w badaniu tym wzięło udział tylko dwanaście osób (więc jego wyniki należy traktować z przymrużeniem oka), to jednak wykazano w nim wstępne dowody na to, że magnez może zmniejszać uczucie stresu i niepokoju wywołane spożyciem kofeiny – co zdecydowanie jest warte dalszych badań!
… i pomaga w leczeniu astmy
Ciemna czekolada zawiera teobrominę, aktywny składnik, który pomaga rozluźnić mięśnie dróg oddechowych.
Teobromina może być korzystna w leczeniu astmy. W jednym z badań stwierdzono, że ciemna czekolada pomaga pacjentom z astmą łatwiej oddychać poprzez zmniejszenie stanu zapalnego w drogach oddechowych.
Dla osób z astmą ciemna czekolada może być dobrym sposobem na leczenie objawów, takich jak kaszel i świszczący oddech, bez konieczności stosowania leków. Może ona również łagodzić ataki skurczu oskrzeli (zwężenie mięśni gładkich w drogach oddechowych).
Wniosek? Warto codziennie sięgnąć po odrobinę gorzkiej czekolady
iemna czekolada ma wiele wspólnego z winem. Jest to produkt złożony i wielowarstwowy, którym można się delektować o różnych porach dnia i na różne sposoby. Nie oznacza to, że jest ona przeznaczona tylko dla tych, którzy cenią sobie dobre wina, ale oznacza to, że ciemna czekolada to coś więcej niż tylko kolejny produkt spożywczy.
Jeśli więc chcesz w pełni wykorzystać możliwości ciemnej czekolady, oto kilka wskazówek:
- Jedz ją samą – doznania smakowe są najlepsze, gdy nie zakłócają ich inne smaki ani konsystencja.
- Pozwól czekoladzie powoli rozpływać się w ustach – możesz nawet żuć jej kawałki, gdy się rozpływają!
- Delektuj się jego złożonością – jest w nim wiele warstw smakowych, które czekają na to, abyś odkrył je na nowo!
W tym wpisie omówiliśmy kilka korzyści i mam nadzieję, że jak najszybciej zaczniesz dodawać ciemną czekoladę do swojej diety. Nie obawiaj się kalorii w ciemnej czekoladzie; przewyższają je korzyści wymienione powyżej! Mam nadzieję, że podobał Ci się ten artykuł 🙂
Więcej o korzyściach z jedzenia gorzkiej czekolady możesz przeczytać tutaj.